World Wetland Day

Zabrinjavajuća činjenica je da se klima na zemlji drastično menja. Nivo ugljen dioksida u našoj atmosferi povecao se za 40% od preindustrijskog doba do danas. Uprkos svim nastojanjima svetske zajednice da stabilizuje i smanji ove promene, situacija se ne popravlja. Učestalost akcidenata širom sveta se više nego udvostručila u samo 35 proteklih godina, a 90% ovih katastrofa je vezano za vodu. Predviđa se još više ekstremnih vremenskih uslova u budućnosti. 

Uloga svakog pojedinca može biti presudna. Šume, vode, vlažna staništa su izvori života. Važno je znati da obalna vlažna područja, reke, jezera, močvare, deluju kao sunđeri koji upijaju i skladište višak padavina. Tokom sušnih perioda u područjima ekstremno niske vlažnosti, oslobažaju uskladištenu vodu, odlažući tako početak suše i umanjujući nestašicu vode. Nikako se ne smeju isušivati jer na taj način od skladišta ugljenika postaju izvori ugljenika, koji u atmosferu oslobađaju vekovima skladištene količine ugljenika. 




Odgovornost je na nama. Potrudite se da upoznate svoju okolinu, obiđite reke, jezera, vlažna staništa u svojoj okolini. Sprijateljite se sa retkim vrstama ptica, riba, životinja, gmizavaca i vodozemaca. Saznajte, čitajte, istražujte, tako ćete ih zavoleti i poćeti da brinete o njima. Naša planeta , bezrezervno nam je pružila sve što ima, vreme je da to cenimo i da joj uzvratimo. Ukoliko to ne učinimo na vreme, odbaciće nas, ne zato sto želi, nego zato što mora.



World Wetland Day 
Međunarodni dan zaštite vlažnih staništa održava se 2.februara u svim državama sveta.







Comments

Popular posts from this blog

Modni "Krugovi"- Digital lavanda

Moji "Krugovi" - O dobru i zlu

Moć reči "Ne"