Moji "Krugovi"'- Zdrava ravnoteža

Pre nekih 14 godina, lekari su mi skrenuli pažnju na sklonost ka dijabetisu tipa 2, napomenuvši da imam sreće što su otkrili tako rano jer mi to ostavlja mogućnost da promenim loše navike na vreme. Niko u porodici do tada nije imao ovaj problem i bila sam potpuno zatečena. Rekli su mi da se dijabetis tipa 2 širi kao epidemija po svetu i da nema veze to što niko u mojoj porodici do tada nije imao. Uzrokuju ga hrana koju konzumiramo, stres i slaba fizička aktivnost. Postoji način da se sve drži pod kontrolom ali traže se istrajnost i upornost. Obično  u talasima pazimo pa potpuno zanemarujemo, što je velika opasnost. 


Najčešće ova bolest pogađa ljude starije od 45 godina ali to ne znači da i kod mlađih ne može da se pojavi. Češća je kod ljudi koji imaju prekomernu težinu ali ni to nije pravilo. Kada imate dijabetis tipa 2, to znači da vaše telo ne reaguje kako treba na insulin. Kao rezultat, glukoza (šećer) iz hrane, ne može da uđe u ćelije. Umesto toga nakuplja se u krvi. Osećajući visok nivo šećera u krvi, pankreas stvara više insulina. ali ćelije i dalje ne reaguju na insulin i nivo šećera u krvi raste. Kada se šećer u krvi prekomerno pojača, nastaje oboljenje dijabetis tipa 2. 

Pored lekova, jedna od najboljih načina da kontrolišete nivo šećera u krvi je da pazite na ishranu. Glavni cilj je održavanje "dobre ravnoteže šećera u krvi", kaže Vandana Sheth specijalista za dijabetis i autorka knjige "My Indian Table Quick&tasty vegetarian recipes". Dobra vest po njoj je da može da se uživa u hrani i da se drži šećer pod kontrolom. 



Po njoj, ne postoji jedinstvena dijeta za dijabetis. Ipak, treba slediti nekoliko smernica: uparite ugljene hidrate sa vlaknima, proteinima i zdravim mastima kako biste smanjili brze skokove šećera u krvi. Kada je moguće, izaberite složene ugljene hidrate umesto rafiniranih ugljenih hidrata (poput belog pirinča, testenine od belog brašna i belog hleba). Cilj je dodati povrće u svaki obrok. Hrana koja ne sadrži skrob, poput zelenog pasulja i špargle ima manje ugljenih hidrata od krompira, šargarepe ili kukuruza i neće povećavati šećer u krvi. 

Treba piti puno vode jer dehidratacija takođe povećava nivo šećera u krvi. Treba konzumirati namirnice bogate omega 3 mastima, kao što su losos i sardine koje dodatno jačaju rad srca. Uvedite češće male obroke (do veličine vaše šake), 5 puta na dan i idite na redovne kontrole. Uvedite neki vid rekreacije, po mogućnosti u prirodi, jer je poznato da je efekat veći i do deset puta. Ne nervirajte se i mislite na sebe. Setite se, kada je čovek zdrav ima hiljadu briga a kada se razboli samo jednu, kako da ozdravi. Držite se preventive i ne dozvolite da se situacija omakne kontroli. 



Comments

Popular posts from this blog

Moji "Krugovi"- Herendi porcelan

Vaš primarni prioritet - ovaj trenutak

"Carpe diem"- Iskoristi dan