P-održi modu

Dok mi razmišljamo o novim trendovima, svake godine gube se milijarde zbog odeće koja se retko nosi i retko reciklira. Industrija sve više vrši pritisak na resurse, zagađuje se i degradira životna sredina i stvaraju se negativni uticaji na društvo. Budući da je globalna prodaja odeće na putu da se i do pet puta uveća u narednih 30 godina došlo je vreme da se zapitamo kako dalje?
 
Tokom trajanja svetske pandemije zbog korona virusa (COVID 19) imali smo vremena da dobro razmislimo o svemu što nas okružuje. Pre svega o našem štetnom uticaju na životno okruženje i zagađenju koje je odavno prešlo sve granice. 

I pored toga što stručnjaci već godinama, decenijama ukazuju, ljudi i dalje misle samo na profit ne obazirijući se na upozorenja. Tek sada smo se ozbiljnije zapitali sta se to dešava sa prirodom i kakav moze biti budući scenario. Dok ponovo kupujemo, menjamo, bacamo odevne komade, modna industrija i dalje zagadjuje vazduh i to više od svih aviona i brodova zajedno. 

Prema najnovijim podacima, modna industrija stvara 1,2 milijardi tona gasova koji izazivaju efekat staklene bašte svake godine i dovodi do toga da godišnje pola miliona tona plastičnih mikrofibera završi u okeanu. Malo je poznat podatak, da se tekstilna industrija najviše oslanja na neobnovljive izvore, uključujući korišćenje ulja za proizvodnju sintetike, đubrivo za uzgoj pamuka i hemikalije za proizvodnju i farbanje vlakna.

Mnoge fabrike u kojima se pravi odeća, svoj otpad ispuštaju u reke. Radnici u modnoj industriji su na listi najmanje plaćenih. Rade u veoma lošim uslovima, opasnim po njihovu bezbednost i zdravlje. Brza moda postala je posao koji se hrani niskotehnoloskim proizvodnim sistemom a taj sistem ima veliki uticaj na životnu sredinu. Zato su neophodne hitne mere.
 
Uvođenje standarda "održive mode" postaje tema broj jedan u svetu. Osim oštrije kontrole kvaliteta proizvodnje materijala i odeće, menjaju se i pravila ponašanja svih učesnika u proizvodnji. Sve više se razvija ideja recikliranja odeće i stvaranja novih materijala iz toga. 

Sve velike modne prestonice zašle su duboko u razmatranje dalje strategije modne proizvodnje i smatraju taj korak kao prekretnicu ka ekološko socijalno zdravijoj planeti. Apeluje se na podizanje nivoa svesti u svim segmentima i na svim nivoima.
 
Svaki pojedinac može da doprinese. Raspitajte se gde možete da odnesete višak odeće, poklonite je, odnesite da se reciklira. Važno je da ne bacate i ne uništavate. Nekome može biti preko potrebno i od nje može da se napravi nešto lepo novo.

P-održi modu   Mara Skendžić
Hvala Danijeli Božić na razgovoru.

Comments

Popular posts from this blog

Modni "Krugovi"- Digital lavanda

Moji "Krugovi" - O dobru i zlu

Moć reči "Ne"