Muzej čokolade

Nju svi vole, čak i ako to ne priznaju. Mala kockica pomera granice. Sam pogleda na nju je neodoljiv. Inspirativna a dostojanstvena. Iza nje stoji tradicija. Za savršen ukus potrebna je inspiracija. Veština pravljenja čuvana godinama. Traži posvećenost, kreativnost, strpljenje i talenat. Postavlja se pitanje,  odakle joj ta čarobna moć? 


Brojna istraživanja govore u prilog njoj. Čokolada je lek, afrodizijak i put do dobrog raspoloženja. Potiče lučenje hormona sreće. Sastojci u čokoladi  imaju psihoaktivan efekat i čine da srce brže kuca. U sebi sadrži feniletilamin, koji u ljudskom mozgu funkcioniše kao neurotransmiter. Takve supstance su serotonin i endorfin. Nastaju u nervnoj ćeliji i odmah deluju prenoseći informaciju od jedne do druge ćelije. 



Smanjeno stvaranje serotonina u nervnom sistemu, uzrokuje loše raspoloženje i depresiju. Serotonin reguliše krvotok u mozgu, telesnu temperaturu, smanjuje apetit, ubrzava motorne funkcije i deluje kao analgetik.
 



Dok jedemo čokoladu, potiče se lučenje oba hormona sreće, endorfina za trenutni osećaj zadovoljstva i serotonina za dugotrajno zadovoljstvo. Komadić čokolade u ustima čini da se osećate srećno, zadovoljno i zaljubljeno.



Antioksidansi koji se nalaze u crnoj čokoladi imaju još veći uticaj na zdravlje. Pomažu u kontrolisanju dijabetisa, krvnog pritiska čuvaju mozak i srce. Naravno treba biti oprezan u količini. Samo 100 gr ima 546 kalorija. Predložena mera je da u toku od 15 dana pojedete najviše 100 gr crne čokolade. Ukoliko se koristi više od pet puta nedeljno smanjuje rizik od srčanih bolesti čak za 57 %.


Poznato je da najzdravija varijanta crne čokolade ima najmanje 70% kakaa. Manje je poznato da se zbog flavanola u njoj smanjuje LDL, loš holesterol koji oštećuje arterije koje odvode krv iz srca. Po istraživanjima, dugoročni unos flavanola može da smanji i rizik od dijabetisa, poboljšava verbalne sposobnosti i smanjuje rizik od demencije. Dokazano je da ljudi starijeg doba imaju bolje kognitivne funkcije ukoliko jedu crnu čokoladu.


Osim mozga, flavanol hrani i kožu i štiti je od oštećenja od sunca. Crna čokolada sadrži kalcijum i vitamine B1, B2, B5 i B6, folnu kiselinu i beta karotin i tako pospešuje pamćenje. Ukoliko jedete 40 gr crne čolokade smanjujete i stres. Sada je verovatno jasnije zašto ne možete da odolite i zbog čega je toliko volite! 


Inspiracija za temu nastala je u hotelu "Četiri Opatijska Cvijeta" u Opatiji, gde vas pri dolasku dočeka predivan pogled na more a zatim miris i ukus čokolade. Savršen spoj za ugodnu dobrodošlicu. 


Tako saznate da sjajne praline i ostale čokoladne maštarije izdrađuju upravo u njihovom Milenij choco svetu. Ponude vam da birate između 40 različitih vrsta pralina, bombona, keksa, ušećerenog voća i da uživate u čokoladnim skulpturama Italijana Antonia Lictra. Šta god da izaberete, sigurno će obradovati vas i posebno one kojima poklončiće namenite. 















Comments

Popular posts from this blog

Moji "Krugovi"- Herendi porcelan

Vaš primarni prioritet - ovaj trenutak

"Carpe diem"- Iskoristi dan