Ex ponto

Misli su reči. Reči čine dela. Dela pokazuju karakter. Karakter stvara život. Sve zajedno, nastane sudbina. Proverila sama, mnogo puta. Čitala kao mlada, čitala tokom niza godina, naučila skoro napamet. "Ex ponto, nemiri, lirika"- Ivo Andrić: "Poimam i shvaćam nevidljivu logiku svih događaja u čovjekovom životu. Ne riječima i ne mislima samo, nego svom dubinom cijelog bića svog osjećam divnu, neumoljivu ravnotežu koja vlada u svim našim odnosima. Ima neznana formula koja određuje odnos između radosti i bola u našem životu. Stradanje i grijeh se upotpunjuju kao kalup i njegov odljevak. Život nam vraća samo ono što mi drugima damo."

Ispit, jugoslovenska književnost, profesor dr Slavko Gordić. Čekam prvo pitanje, u glavi ponavljam želju Ivo Andrić... Dobijam to pitanje, ne znam kako. Dalje je bilo lako. Čista desetka. Shvatam moć želje, misli, ljubavi, vrednost predanog rada.
 
Prepoznajem njegove razgovore sa dušom: "Nemojte drhtati kao da je svijet hladna i prazna soba, ne zatajite svoje duše nikad, nikad, jer je divno i nerazumljivo uskršavanje istina. Istine su kao onaj kraljičin ispovjednik koji je utopljen zajedno sa svojom istinom, ali je i uskrsnuo; i u stotinu gradova stoji i danas na mostovima u kamenom liku. Svejedno je koja je vaša istina, glavno je pronesite je kroz život kao svetinju i ne iznevjerite dušu svoju nikad".







Comments

Popular posts from this blog

Modni "Krugovi"- Digital lavanda

Moji "Krugovi" - O dobru i zlu

Moć reči "Ne"